e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

V jesličkách na Červeném Hrádku se budou střídat tři Ježíšci

publikováno: 23.12.2016, kategorie: Slavnosti a festivaly, autor: Jitka Viziová

Sdílet: facebook twitter google+

Štědrodenní výlet na Černý Hrádek u Jirkova je příjemná každoroční tradice pro stovky rodin. Vychutnat si pohodu vánočního dne, popovídat si se známými a také se poklonit Ježíškovi v jesličkách. Vyrazíte letos na živý betlém také? Za Ježíškem dorazí králové i velbloud!

Můžete výlet pojmout třeba jako pouť na místo, kde tradice živých betlémů vznikla. Právě na Červeném Hrádku někdejší kastelán Jaroslav Stejný první scénické představení zorganizoval a pokračují tu v nich dodnes.  

Byť se za těch dvacet let změnilo prostředí i atmosféra. „Zajímavé třeba je, že dřív Štědrý den lidé uznávali více jako postní den a po občerstvení nebyla při živém betlému žádná poptávka,“ vzpomíná Bedřich Fryč z pořádajícího KVIZu. „Pak jsme začali připravovat alespoň bezmasé bramboráčky a vloni už jsme museli v jednu přikupovat klobásy.“

Co zůstává stejné, je pochopitelně biblický základ hraného příběhu. Josef a Marie, narození Ježíška ve chlévě a následný průvod pastýřů i králů, kteří mu přinášejí dary. Letos budou kromě koňů v průvodu také velbloudi a scéna bude mírně pozměněná. Zajímavostí je, že hudba, doprovázející celý program, je vytvořená přímo a jen pro zámecký živý betlém. Autorem je jirkovský hudebník Filip Stejskal.

U betléma můžete dětem názorně vysvětlit, co vlastně biblický výjev znamená, ukázat jim v průvodu Kašpara, Melichara či Baltazara nebo je poslat se přesvědčit, že v jesličkách opravdu leží živé miminko. „Letos máme hned tři malé Ježíšky, kteří se budou v kolébce střídat,“ prozradil Fryč s tím, že jde hlavně o děti známých. Nabídek prý ale měli organizátoři ještě víc, a to i od cizích lidí.

Pokud se chcete na Červeném Hrádku zdržet, není to problém. Jistě tu potkáte řadu svých známých, případně se můžete jít podívat do zámku na výstavu Pohádkový svět nebo na krušnohorský dřevěný betlém, kteří na nádvoří rozestaví němečtí partneři z Brand-Erbisdorfu.

Červenohrádecký živý betlém se koná na Štědrý den 24. prosince. První představení začíná na louce před zámkem v 11,00 hodin, poslední poklonění Ježíškovi je v 15,00 hodin. Vstupné se neplatí.

Foto: KČT Lokomotiva Most.